top of page
Hoe werkt de waterontharder?

 

Onze waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een harsfilter dat de kalk echt uit het water haalt. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter, waardoor u in het hele gebouw van kalkvrij water kunt genieten. Het principe, waardoor het hars de kalk aan het water onttrekt, heet ionenwisseling.

 

Ionenwisseling is de allerbeste manier om kalk uit water te halen. Het harde water stroomt door de harscilinder. Op de harsbolletjes zitten natriumionen die uitgewisseld worden tegen de calciumionen en magnesiumionen in het water. Sommige mensen proeven het verschil, maar het is vooral een ander gevoel. Kalkvrij water is zachter en smaakt zeker niet zout.

 

Als het hars verzadigd is met calcium, moet het “geregenereerd” worden. Dat gebeurt door middel van een spoeling met een zoutoplossing, die in het zoutvat wordt aangemaakt. Door de zoutspoeling gaat de kalk van het hars af en kan het weer kalkvrij water geven. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. 

 
Hier ziet u de werking van ionenwisseling weergegeven.

hard water

zacht water

verzadigde

harsbolletjes

 

geregenereerde

harsbolletjes

 

magnesiumionen

calsiumionen

natriumionen

Ionenwisseling

bottom of page