top of page
...over hoe de waterontharder werkt

 

De regeneratiespoeling

Tijdens de spoeling kunt u nog wel water gebruiken, maar dat is niet kalkvrij, daarom wordt dit in principe ’s nachts gedaan, omdat u dan geen water gebruikt. Wilt u het spoelen overdag doen en toch kalkvrij water gebruiken, dan kunt u kiezen voor het type Duplex-Volume. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De ontharders hebben dus geen pomp die stroom verbruikt en zijn dus energiezuinig. Alleen de digitale volumesturing moet worden aangesloten op de electriciteit, zodat gemeten kan worden hoeveel water er is gebruikt en hoe laat het is (voor de spoeling). Het verbruik hiervan is ongeveer 5 Watt, wat op jaarbasis neerkomt op enkele euro’s.

 

Onze waterontharders hebben slechts het volgende nodig:

  • Aanvoerleiding water vanaf een hoofdleiding naar het apparaat en terug

  • Afvoer (we hebben een speciaal systeem om de afvoerslang aan te sluiten op een bestaande pvc-buis, die gerust hoger mag liggen dan de ontharder)

  • Een stopcontact (er zit ong. 3 meter snoer bij)

  • Onthardingszout

 

Onthardingszout

Om kalkvrij water te blijven geven moet een waterontharder af en toe worden bijgevuld met onthardingszout. Bij een gemiddelde hardheid en waterverbruik zult u elk jaar ongeveer één zak zout (25 kg) gebruiken per persoon in huis. Bij elk apparaat leveren wij twee zakken zout. Zodra u nieuw zout nodig heeft, kunt u het bij ons afhalen, bezorging is mogelijk in overleg. De prijs is € 12,- per zak, 5 zakken voor € 55,- en 10 zakken voor € 105,- (incl. BTW).

 

Technische uitleg

De ontharder wordt ingesteld, afhankelijk van de hardheid van uw water en uw waterverbruik, zodat het apparaat automatisch spoelt. Om het spoelen (regenereren) te regelen zijn er voor waterontharders twee verschillende methodes;

  • Regeneratie op basis van tijd (tijdsturing).Hierbij wordt het apparaat ingesteld om steeds te spoelen op een vast tijdstip met een vast aantal dagen ertussen. Er wordt dus geen rekening gehouden met de hoeveelheid water die daadwerkelijk verbruikt is. Veel prijsopgaves gaan uit van deze besturingen, want ze zijn goedkoper dan volumesturing. Het grote nadeel is dat dit alleen geschikt is bij een zeer regelmatig waterverbruik, dus zelden in thuissituaties. Tijdsturing maakt een apparaat bovendien veel minder zuinig met zout.

  • Regeneratie op basis van waterverbruik (volumesturing). Een volumesturing houdt uw waterverbruik bij, waardoor het geschikt is in situaties met een onregelmatig verbruik. In huishoudens is dit een vereiste. Wij rekenen per situatie uit hoeveel water het apparaat kan ontharden, minus een aantal liters als reserve. Na overschrijding van de ingestelde hoeveelheid, zal het apparaat de eerstvolgende nacht om 2:00 uur schoonspoelen, tenzij anders ingeprogrammeerd.

 

Dankzij de reserve (iets meer dan uw gemiddeld dagverbruik) heeft u na het overschrijden van het ingestelde volume (bijvoorbeeld om 9:00 uur) tot aan de spoeling nog steeds kalkvrij water, tenzij u die dag buitensporig veel gebruikt. Na de regeneratie heeft u weer hetzelfde aantal liters heerlijk kalkvrij water. Volumesturing is dus de beste optie, tenzij u een heel constant waterverbruik heeft, zoals in sommige fabrieken. Al onze apparaten hebben volumesturing.

bottom of page